Mat i ett kylskåp med öppen dörr foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Så här kan det se ut i ett kylskåp som delas av många personer foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Linköping

Miljökontoret vill minska kemikalier i livsmedel

Malin Hultegård: "En angelägen satsning i vårt kemikaliesamhälle"
1:32 min

Miljökontoret i Linköping vill försöka att minska kemikalier i livsmedel och kommer därför i år att undersöka hur mat förpackas på restauranger. Förra året gjordes en undersökning på kaféer.

– Vi förväntar oss ungefär liknande resultat. Men tanken är nu att titta på en annan bransch så att vi får mer helhet på både kaféer och restauranger, säger Malin Hultegård, tillförordnad miljöchef på Miljökontoret i Linköping, till P4 Östergötland.

Hon ser det hela som ett mycket angeläget projekt.
– Vi har väldigt mycket kemikalier som är i omlopp i samhället. En förpackning kan innehålla ämnen som kan gå över i livsmedlet om det inte är testat och anpassat för de produkterna som man har, säger Hultegård.

Miljökontoret är precis i uppstartsfasen av detta. De håller samtidigt på med att avsluta och summera fjolårets undersökningar.

Rickard Jansson
rickard.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".