Arbetsförmedlingen Norrköping. Foto: Carolina Blaad/Sveriges Radio.
Östergötland

Arbetslösheten sjunker i Östergötland

Jens Lotterberg på Arbetsförmedlingen: "Under de senaste åren och de kommande åren har vi stora pensionsavgångar"
1:07 min

Det kommer positiva signaler från arbetsmarknaden i Östergötland. Arbetslösheten sjönk från 10,2 procent i december 2013 till 9,6 procent i december 2014.

År 2014 startade mörkt, framförallt i Norrköping där tre stora företag beslutade om nedläggning inom loppet av några veckor och 700 personer varslades om uppsägning. Trots det har alltså arbetsmarknaden som helhet i länet haft en relativt positiv utveckling.

Arbetslösheten sjönk från 10,2 till 9,6 procent från december 2013 till december förra året. Samtidigt är Östergötland fortfarande ett län med hög arbetslöshet, 1,5 procentenheter högre än riksgenomsnittet.

Det största sorgebarnet är Norrköping där arbetslösheten visserligen minskat med en halv procentenhet under förra året, men där 12,8 procent av de arbetsföra fortfarande saknar jobb. Jämförelsevis är samma andel i Linköping 7 procent.

Störst minskning av arbetslösheten under förra året stod Boxholm för medan den lägsta arbetslösheten finns i Ydre med 4,5 procent.

Ungdomsarbetslösheten i länet minskade under förra året med 2,6 procentenheter till 18,9 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".