Gymansiekullarna blir större framöver, konstaterar bildningschef Tommy Johansson. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Gymansiekullarna blir större framöver, konstaterar bildningschef Tommy Johansson. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Rekordfå ska börja gymnasiet

Det föddes historiskt få barn i Sverige 1999. Nu ska de börja gymnasiet i höst och det är ett redan nedbantat gymnasium som väntar på många håll, bland annat eftersom årskullarna före 1999 också var små.

År 1999 föddes 88 000 barn i Sverige. Det är minst antal födda i landet sedan 1820-talet, enligt Statistiska centralbyrån SCB. Och det är barnen från -99 som nu i vår ska välja gymnasium.

Lena Lundkvist jobbar med befolkningsstatistik på SCB. Hon tror att det låga födelsetalet i Sverige 1999 har att göra med finanskrisen i landet under början av 90-talet.

– Efter nittiotalskrisen har allt fler kvinnor valt att studera på högskola och få en längre utbildning. Då väntar de med sitt barnafödande tills de har studerat färdigt. Föräldraförsäkringen i Sverige är ju ganska starkt kopplad till tidigare inkomst. Så man vill gärna vara etablerad på arbetsmarknaden innan man väljer att få barn, säger hon.

Efter bottenrekordet 1999 med 88 000 födda har antalet ökat i stort sett varje år. 2013 föddes närmare 114 000 barn i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".