Undersköterska Eva Lundgren utanför hemtjänstens lokal i Bankekind. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Undersköterska Eva Lundgren vid hemtjänstens lokal i Bankekind. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Halkan skapar problem för hemtjänsten

Eva Lundgren, undersköterska: "På en del ställen kommer vi inte fram"
1:43 min

De senaste dagarnas halka har varit tuff för hemtjänstpersonal ute i länet. Många mindre vägar är isbelagda och ibland har det inte gått att ta sig fram till alla brukare. 

Så har det varit i Bankekind och Askeby utanför Linköping.

– Det tar längre tid och vi får köra väldigt sakta. På en del ställen kommer vi inte fram. Då ringer vi och hör om personerna klarar sig själva eller om vi får ringa någon anhörig som kan ställa upp, berättar undersköterska Eva Lundgren som arbetar i hemtjänsten i Bankekind och Askeby.

Hur är det att jobba under sådana omständigheter?

– Har man jobbat i några år så är man ju van. Det går an - det är ännu värre om det är snöstorm.

Eva Lundgren berättar att personalen brukar säga till de gamla att stanna inomhus om det är mycket halt ute. Och många går inte heller ut då åtminstone inte utan hjälp, säger hon. 

Ibland talas det om att hemtjänstpersonal har för små bilar med tanke på att de behöver köra dygnet runt året runt på vägar av olika beskaffenhet ute på landsbygden. Eva Lundgren tycker att de bilar som hemtjänsten har i Banekind och Askeby är ganska bra och stadiga.

– Och vi har två fyrhjulsdrivna så när det är vinter försöker vi åka med dem. Men har vi mycket att göra så får vi använda flera bilar.

– Däremot skulle jag önska att vi hade extraljus på våra bilar. Det har varit väldigt besvärligt under  regnperioder. Man ser väldigt dåligt på hösten, säger Eva Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".