Whirpools entré i januari 2015. Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio
Whirpools entré i januari 2015. Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio
Norrköping

Många har hittat lösningar efter varselboomen

Carina Brandin Johannesson på Startkraft: "Det känns mer positivt än för ett år sedan när varslen lades"
3:00 min

Nästan ett år efter att flera företag varslade över 500 anställda om uppsägning i Norrköping har kommunen sammanfattat hur de har arbetat med att försöka hitta lösningar för de varslade. Det har gått över förväntan även om det är ett hundratal personer som inte har någon sysselsättning.

Det har handlat om att hitta nya jobb eller studieplatser för de anställda vid bland annat Whirpool. Seco Tools och Vitamex i sammarbete med flera andra aktörer.

Kommunen tillsatte en varselgrupp som både skulle titta på snabba lösningar och mer långsiktiga för att hitta fler arbetstillfällen. Nu konstaterar kommunen att 100-150 av de varslade står utan jobb något som kommundirektör Åsa Byman Falck är relativt nöjd med.

--Med tanke på att det var så pass många som det handlade om och att många hade en ganska låg utbildningsnivå så är det ett bra resultat säger Åsa Byman Falck.

Fast egentligen ser det faktiskt ännu bättre ut när det gäller hur många som är utan sysselsättning säger Carina Brandin Johannesson på Startkraft som är en stiftelse som har hjälpt de kollektivanställda som varslades på företagen.

--Det är därför det är så svårt att göra rapporter för det händer fort och bara på någon dag kan sifforna se annorlunda ut och det är roligt när man ska se att det förändras åt det positiva hållet säger Carina Brandin Johannesson som är projektledare för de som kommer från Whirpool.

Norrköpings kommun har i arbetet med att hitta lösningar riktat sig tillsammans med Arbetsförmedlingen direkt till företag för att hitta praktikplatser eller jobb. Där det har funnits kritik från små och medelstora företag om hur företagsklimatet har sett ut i kommunen. Men nu har det hänt något även där tycker Företagarna i Norrköping där Stefan Peterson är ordförande.

– Det har tagits små steg att förbättra företagsklimatet och då handlar det om att det nu är en större öppenhet från både politiskt håll och på tjänstemannasidan säger Stefan Peterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".