Verksamhetsledare Kristin Ericsson på Nyföretagarcentrum i västra Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Verksamhetsledare Kristin Ericsson på Nyföretagarcentrum i västra Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Motala

Stor andel kvinnliga nyföretagare i västra länsdelen

Verksamhetsledare Kristin Ericsson: "Vi har nästan nått vårt mål där det skulle vara 50-50"
1:56 min

Allt fler kvinnor startar företag i Östergötland - särskilt i västra länsdelen. Siffror från Nyföretagarcentrum i länet visar att nästan hälften av dem som startar eget med hjälp av dem är kvinnor.

– Vi har nästan nått vårt mål där det skulle vara 50-50, och då talar jag om dem som startar företag inom Nyföretagarcentrum, säger Kristin Ericsson som är verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum Västra Östergötland.

Hon tror att en orsak till kvinnors ökande företagande är att de ser det som en möjlighet att styra bättre över sitt livspussel. En arbetsmarknad med många visstidsantällningar tror hon också bidrar.

Det är inom Tillväxtverkets projekt Främja kvinnors företagande som Nyföretagarcentrum i länet haft nästan hälften kvinnor bland dem som startat företag.

Nyföretagarcentrum finns i alla länets kommuner utom Valdemarsvik och Boxholm och erbjuder bland annat rådgivning till den som går i företagartankar.

Och det är i västra länsdelen som siffran över kvinnliga nyföretagare är högst i länet, säger Kristin Ericsson.

– Om man delar upp det här på Nyföretagarcentrumen så är det Mjölby-Ödeshög och Motala-Vadstena där vi låg på över femtio procent starter av kvinnor.

Vad tror du det är som gör att så många kvinnor satsar i de kommunerna?

– Jaa...jag har funnits som verksamhetsledare i Motala-Vadstena i två år och jag vet att man innan min tid har jobbat ganska mycket med olika projekt för att främja kvinnors företagande så det tror jag är en bidragande orsak.

Varför är det så bra att kvinnor startar företag?

– Kvinnor har ju massor av kunskap och erfarenhet där det också behövs företagare som tänker nytt och gör saker lite annorlunda, säger Kristin Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".