Skylt Svensk biogas.
Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio
Linköping

Billigare bensin slår hårt mot biogastillverkning

Klas Gustafsson, vice VD Tekniska verken: "Det är klart att de låga marknadspriserna påverkar oss"
1:26 min

Biogasproducenterna kämpar i motvind när bensinpriset sjunker till rekordlåga nivåer. De sjunkande oljepriserna på världsmarknaden har lett till att bensinpriset har sjunkit med drygt tio procent de senaste månaderna.

För det kommunala bolaget Svensk biogas i Linköping innebär det sämre lönsamhet då de tvingas sänka priset på biogas säger Klas Gustafsson, som är vice VD på Tekniska verken i Linköping.

– Det pressar naturligtvis marknadspriset på fordonsbränsle och därmed också det pris som vi tar ut vid gaspumpen.

Oljepriserna på världsmarknaden har mer än halverats under det senaste året. Det har i sin tur lett till att bensinpriserna sjunkit från 14,98 kronor per liter i juni förra året till under 12 kronor.

Glädjande besked för många bilister men inte för biogasproducenterna. Klas Gustafsson säger att de har varit tvungna att sänka sina priser lika mycket för att kunna vara konkurrenskraftiga. Om priserna ligger på samma nivå en längre period kan det påverka biogasbranschen negativt.

– Det är klart att de här låga marknadspriserna påverkar oss och det pressar vår lönsamhet och det gör att vi måste jobba med att bedriva verksamheten ännu mer effektivt och öka produktiviteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".