Brandman. Foto: Linn Malmén/TT
Arkivbild: Linn Malmén/TT
Östergötland

Tre dödade av bränder - trots färre larm

Räddningstjänsten i Linköping och Norrköping ryckte ut på 20 procent färre bränder i byggnader under förra året än året innan. Trots det omkom tre personer till följd av bränder och det är lika många som under 2013.

- Dessa tragiska dödsbränder visar att vi måste utveckla vårt arbete ännu mer. De som omkommer vid bränder har ofta har en bristande förmåga att själv sätta sig i säkerhet på grund av någon form av permanent eller tillfällig funktionsnedsättning, säger Ulf Lago, ställföreträdande räddningschef vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Bakom minskningen av bränder i byggnader står framförallt färre utryckningar till soteldar. Antalet anlagda bränder har även halverats. Andelen hushåll med både fungerande brandvarnare och handbrandsläckare har ökat vilket sannolikt bidrar till färre larm, tror räddningstjänsten.

- Säkrare boende är ett av våra fyra huvudmål, och det är glädjande att vårt arbete verkar fått effekt, säger Ulf Lago.

Och fortsätter:

- VI har under flera år satsat stort på information och utbildning till bland annat skolelever, eftersom vi vet att barn är bra opinionsbildare hemma vad gäller brandsäkerhet, säger han.

Under 2014 ryckte Räddningstjänsten Östra Götaland inte ut på något drunkningslarm jämfört med åtta året innan. I hela Sverige drunknade rekordmånga under 2014.

- Glädjande siffror, även om vi ska veta att mycket kan vara slump och tillfälligheter. Vi hade en stor informationskampanj under sommaren om vattensäkerhet och vi kontrollerade säkerheten på många badplatser i kommunerna under våren och sommaren. Förhoppningsvis bidrog det något, äger Ulf Lago.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".