Adina Lidestam, Felix Langueville och Gustav Myhrinder. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Adina Lidestam, Felix Langueville och Gustav Myhrinder. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Dags för ny PISA-undersökning i vår

Adina Lidestam, elev: "Det var kul att vara med om nåt stort"
1:40 min

I mars startar provskrivningen för elever som ska medverka i den nya PISA-undersökning som görs i år. Vi har talat med några som var med förra gången. Slappna av och gör ert bästa, är deras tips.

I den internationella PISA-undersökningen 2012 om elevers kunskaper i olika skolämnen fick Sverige dåliga resultat och det blev en stor skoldebatt i Sverige. Nu förbereds en ny PISA-undersökning till i vår. Eleverna väljs ut slumpvis efter noggranna förberedelser av dem som står bakom undersökningen.

Adina Lidestam i Linköping deltog i den förra PISA-mätningen. Hon och de övriga eleverna fick inte veta sina egna resultat men hon tyckte det var roligt att vara med.

– Det var kul att få vara med om något stort, säger hon.

Även Felix Langueville och Gustav Myhrinder har erfarenheter av hur det var att vara med i PISA-mätningen som de gjorde i nionde klass.

– Lite nervöst var det för det var på ett sätt lite så att man representerade alla ungdomarna, säger Felix Langueville.

--Det som jag såg var lite att man bara skulle riva av det. Sedan kunde man försöka göra sitt bästa men det var kanske inte alla som gjorde det för man ville få det klart, säger Gustav Myhrinder.

PISA-undersökningarna handlar om 15-åringars kunskaper inom matematik, läsförmåga och naturvetenskap. I den senaste undersökningen med ett 65-tal deltagande länder hamnade Sverige under genomsnittet för OECD inom alla områden.

Det är en klar försämring sedan undersökningen 2009. PISA görs vart tredje år och Magnus Oskarsson är nationell projektledare i Sverige för PISA 2015.

– Vi håller på att välja ut 36 elever på var och en av de skolor som deltar i undersökningen och de slumpas ut av ett datorprogram som används av alla länder.

I Sverige deltar 6 000 elever från 210 skolor och det hålls mer eller mindre hemligt i förväg inom en liten krets vilka skolor och elever som ska vara med.

Proven göra under mars och april och dom går inte att plugga på inför och dom påverkar inte heller betygen. Och eleverna Adina, Felix och Gustav som var med i den förra PISA-mätningen har några råd till årets medverkande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".