Svensk hjälparbetare misstänks ha ebola

För tredje gången på kort tid evakueras en svensk från Västafrika efter misstanke om ebola. Patienten, en kvinnlig hjälparbetare på Röda Korset, kommer att flygas hem så snart som möjligt.

Ett litet misstag när skyddsdräkten togs av. Det var allt som behövdes för att en svensk hjälparbetare i Sierra Leone kan ha smittats av det fruktade ebola-viruset. 

- Det stänkte desinficeringsmedel på huden. Och då säger våra rutiner att vi ska evakuera, säger Karin Tengby, pressekreterare på svenska Röda Korset. 

Hon understryker att hjälparbetaren för tillfället inte har några symtom. Personen i fråga väntar nu på att flygas hem till Sverige där provtagning väntar. 

- I ett första skede förs patienten till sitt hemmalandsting. Alla landsting har möjligheter att ta prover och vårda initialt. Om patienten skulle få symtom eller om proverna visar på smitta förs patienten direkt till specialenheten i Linköping, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen. 

Detta är tredje gången på kort tid som en svensk hjälparbetare evakueras från Västafrika på grund av misstanke om ebola. 

I början av januari evakuerades en kvinnlig sjuksköterska som arbetade på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Sierra Leone. Den klorlösning som personalen använder för att tvätta sig med, hade trängt in och orsakat en frätskada på huden. 

Väl hemma i Sverige drabbades sjuksköterskan av ebolaliknande symtom, men provtagningar visade att kvinnan inte var smittad. 

En dryg vecka senare var det dags igen. Denna gång hade en svensk hjälparbetare från Röda Korset kommit i kontakt med en lokalanställd kollega som senare insjuknade hastigt och dog av ebola. Inte heller denna gång visade proverna på någon smitta hos hjälparbetaren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".