Foto: Ulf Stråhle/SVT
Inspelning av Karusellen på 1950-talet. Foto: Ulf Stråhle/SVT

Frufridagen debatterades hett 1954

Åsa-Karin Ängstrand: "De ensamstående mammorna skulle behöva en egen dag"
0:50 min

Det var radioprogrammet Karusellen som 1954 lanserade idén om att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag den 24 januari. Åsa-Karin Ängstrand, genusforskare på Linköpings Universitet, tror att det fortfarande idag 61 år senare finns grupper som skulle behöva en dag utan hemarbete.

Reaktionen blev intensiv 1954 och idén skapade debatt. Tidningarna fylldes av recept och praktiska tips inför frufridagen och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor.

Åsa-Karin Ängstrand från Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings Universitet menar att om det skulle finnas behov av en speciell dag i nutid så är det ensamstående mammor som står först i kön:

- Det är faktiskt de som gör det mesta obetalda arbetet det vi kallar hemarbete, konstaterar hon.

Generellt kan man säga att män gör mer betalt arbete och kvinnor mer obetalt men att det hela även beror mycket på vilken ålder man befinner sig i:

- Om man är sammanboende mellan 20-44 och inte har några barn är det väldigt jämställt, men sedan när barnen kommer händer något i förhållandet. I barnfamiljer är det fortfarande vanligast att det är kvinnan som jobbar deltid och mer obetalt hemma, säger Åsa-Karin Ängstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".