Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio
Oskarsskolan. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio
Norrköping

Skolmuseets framtid uppe till debatt

Kerstin Engberg: "Jag tycker att det känns sorgligt"
1:55 min

Kampen för att rädda skolmuseet i Norrköping går vidare. På torsdagskvällen hölls ett laddat möte mellan tjänstemän på kommunen och stödföreningen som driver museet ideellt. Och för första gången har frågan kommit upp på hög politisk nivå. 

Som vi berättat tidigare behöver kommunen museets lokaler i gamla Oskarsskolan till förskola och fritidshem, något som gör den pensionerade lärarinnan Kerstin Engberg besviken:

- Jag tycker att det känns sorgligt, för jag tycker att den här miljön är obetalbar. När eleverna kommer in här och får se att så här ser det ut när mormor gick i skolan, säger Kerstin Engberg.

Under mötet berättade kommunens Håkan Karlsson att Oskarsskolan måste byggas om för uppskattningsvis 40 miljoner kronor för att bli ett ungdomens hus med bland annat förskola och fritidshem. Detta belopp kritiserades av flera personer på mötet som ifrågasatte riktigheten i att ”förstöra detta välfungerande museum”. 

Stödföreningens avtal med Norrköpings kommun har löpt ut och föreningen, med Sten-Göte Svensson i spetsen, vägrar skriva på ett nytt avtal innan de vet vad som händer med museet. Formellt är museet stängt tills ett nytt avtal är på plats. Många av stödföreningens medlemmar, som driver museet, har kommit upp i åren och säger sig inte mäkta med att bygga upp ett nytt skolmuseum någon annanstans.

Men det var en bitvis hård ton på mötet igår kväll och besvikelsen på Norrköpings kommun är stor. Stödföreningens Sten-Göte Svensson känner sig förd bakom ljuset:

- Jag vidhåller att kommunen har skött det här väldigt illa. Men nu äntligen har vi fått en diskussion, vi har ju blivit förda bakom ljuset, så det var ju bra att utredaren Håkan Karlsson kom hit till mötet idag, säger Sten-Göte Svensson.

Igår kväll hände även något som väckte visst hopp inom Skolmuseets stödförening. Kommunalråden Lars Stjernkvist och Olle Johansson kom förbi och bestämde möte med föreningen i nästa vecka.

- Jag hade en väldigt bra diskussion med kommunalrådet Olle Johansson, precis före mötet nu ikväll, så det känns som en liten öppning i den här diskussionen, säger Sten-Göte Svensson.

gustaf.larsson@sverigesradio.se

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".