Östergötland

Studieförbundens bidrag minskar

Studieförbunden i länet får allt mindre pengar. Det kommunala stödet har halverat på 20 år. De östgötska kommunerna är inget undantag, snarare tvärtom menar Anneli Dahlqvist, kanslichef på Bildningsförbundet Östergötland.

Kanslichef Anneli Dahlqvist är orolig för det med dagens lägre bidrag blir allt svårare för studieförbunden att jobba med personer och grupper som behöver mycket insatser.

- Under senaste fem åren så står Östergötland ensamt för nästan hälften av landets totala sänkningar. Så Östergötland sticker ut. Både Norrköping och LInköping har sänkt sina bidrag till studieförbunden, från en förvisso relativt hög nivå, säger Anneli Dahlqvist.

Norrköping följer nu genomsnittet bland Sveriges kommuner, med drygt 30 kr i bidrag per invånare och år. Linköping betalar ut elva kronor mer och har enligt Anneli Dahlqvist en positivare inställning till studieförbunden. Boxholm ligger sits i länet med 13 kronor per invånare och år.

Biildningeförbundet är en sammanslutning, en intresseorganisation av länets olika studieförbund.

- Vi riskerar att det blir verksamhet för de som redan är inne i verksamheten, säger Anneli Dahlqvist på Bildningsförbundet Östergötland.

Vidae ser hon att Linköping har en positivare syn på studieförbundens verksamhet och att Bildningsförbundet för en bättre dialog med dem än med Norrköpings Kommun, som hon menar aldrig tar kontakt med dem, utan de måste alltid kontakta dem för att få besked i olika frågor.

Kikki Liljeblad är socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping med ansvar för bl.a. Kultur- och fritidsfrågor och hon bemöter kritiken.

- När jag var orförande i kultur- och fritidsnämnden så hade jag en diskussion med Göran, som han heter, som var kanslichef på Bildningsförbundet förut, så den bilden stämmer inte för min del. Jag delar inte bilden att vi inte skulle vara intressearde av Bildningsförbundets åsikter.

- Historiskt kan man säga att Kultur- och Ftitid har varit en nämnd som man gjort besparingar på och då har vi varit tvungna att prioritera, och redan för många år sen gjordes det klart att det är barn- och ungdomsverksamhet som prioriteras. De studieförbund som har mest barn- och ungdomsaktiviteter får också mer bidrag än de som inte har.

- Jag välkomnar i den nya nämnden, som nu tillträde, en diskussion om hur vi ser på studieförbunden. Jag vill ha en generell diskussion om studieförbunden för det är inte bara Kultur och Fritid som ska ta i det, utan en övergripande diskussion behövs.

Kikki Liljedal avslutar med att säga:

"Studieförbunden har en otroligt viktig och betydelsefull verksamhet, men tyvärr4 måste vi prioritera bland alla behov".

Det skall tilläggas att de största ekonomiska stöden får studieförbunden från staten, som ger cirka fem gånger mer stöd än kommunerna och landstingen gör, enligt Anneli Dahlqvist på Bildningsförbundet Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".