Radio Wix i Valdemarsvik med Mårten Carlsson, Bertil Guve och Lasse Svensson som sänder Morgonrond i Radio Wix varje tisdag. Foto: Johanna Lindblad Ahl
1 av 2
Radio Wix i Valdemarsvik med Mårten Carlsson, Bertil Guve och Lasse Svensson som sänder Morgonrond i Radio Wix varje tisdag. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Radio Wix i Valdemarsvik med Elisabeth Johansson och Markus Rosenberg. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges radio
2 av 2
Radio Wix i Valdemarsvik med Elisabeth Johansson och Markus Rosenberg. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges radio
Valdemarsvik/Västervik

Valdemarsviks Radio Wix utökas till Västervik

Elisabeth Johansson: "Vi behöver erfarenheten från Valdemarsvik"
1:28 min

Under våren expanderar närradiostationen Radio Wix i Valdemarsvik till Västervik. Planen är att så småningom ha både egen studio och egna program i Västervik.

Inledningsvis blir det samsändningar från Valdemarsvik. Flera av medlemmarna i Radio Wix är från Västerviks kommun och tanken väcktes att man kanske skulle expandera dit och starta en ny närradioförening där.

Elisabeth Johansson från Edsbruk som har varit aktiv hos Radio Wix i tre år, är en av dem startar den nya föreningen i Västervik.

– Vi håller på att starta en förening i Västervik. Nu söker vi människor som vill vara med oss, säger hon.

Att starta en helt ny radiokanal är inte det lättaste, så till en början är det via Valdermarsvik som sändningarna kommer ske. Då kommer mycket av innehållet vara samsänt med radion i Valdemarsvik, men efterhand kommer man succesivt öka på de egna programmen från Västervik och målet är att närradion i Västervik till slut ska ha sin egen identitet med egna program.

Om ett år tror Elisabeth Johansson att man nått hela vägen till en egen radiokanal med egna program. Nu gäller det att hitta fler som vill engagera sig i föreningen och sända radio, och då har de personerna möjlighet att påverka programinnehållet.

– Det beror på vilka programledare vi får in helt enkelt, säger Elisabeth Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".