Svarblankett högskoleprovet. Foto: Gunnar Lundmark/TT
Foto: Gunnar Lundmark/TT.
Söderköping

Högskoleprovet skrivs av allt yngre

Eleven Olle Larsson: "Det är en stor press på oss unga"
1:43 min

Allt fler ungdomar väljer att göra högskoleprovet redan när de går på gymnasiet. Förra våren skrev närmare 33 000 gymnasieelever provet och det är en ökning med nästan 8 000 elever jämfört med året innan. 

Olle Larsson, Emma Johansson och Evelina Sjöberg som går i tvåan på Nyströmska skolan i Söderköping är några av dem som tagit beslutet att betala 450 kronor och skriva provet redan i vår.

– Det är väldigt mycket press på oss unga nu för tiden, arbetsmarkanden är mycket hårdare, säger Olle Larsson. 

På Universitets- och högskolerådet har man sett en ökning med yngre provskrivare under en längre tid. Fast de senaste åren har ökningen blivit allt större. En viktig orsak tros vara det nya hårdare betygssystemet som gjort många elever oroliga för att de inte ska komma in på de utbildningar de drömmer om.

Eftersom ett bra resultat på högskoleprovet också kan vara en väg in till drömyrket väljer allt fler att göra provet redan på gymnasiet.

– För de yngsta med bra meriter så har de haft hjälp av att också har gjort högskoleprovet, säger Ann-Sofie Fredriksson på Universitets- och högskolerådet som jobbar med just högskoleprovet.

– Fler yngre har kommit in på till exempel läkarlinjen genom att ha gjort högskoleprovet. Något de inte skulle ha gjort annars, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".