Säkerhetspolisens lokaler i Solna. Foto: Claudio Bresciani/TT
Säkerhetspolisens lokaler i Solna. Foto: Claudio Bresciani/TT
P4 Östergötland granskar

Säpo: Ingen konkret attentatsplan

Fredrik Milder, Säpo: "Det finns andra risker"
1:27 min

De personer som misstänks ha starka kopplingar till terrorgrupper eller ha begått krigsbrott och fått tillfälligt uppehållstillstånd bevakas av Säpo, men anses inte utgöra något direkt hot mot Sverige just nu.

Av de drygt 80 000 personer som förra året sökte asyl i Sverige i fjol, misstänker Migrationsverket att drygt 20 personer kan ha starka kopplingar till terrorgrupper eller ha begått krigsbrott eller brott mot mänskligheten i andra länder.

De personerna får inte asyl men de kan inte heller utvisas eftersom de riskerar att dödas eller torteras i sina hemländer. Istället får de tillfälligt uppehållstillstånd tills det är möjligt att utvisa dem.

Säkerhetspolisen, som bevakar de här personerna, anser inte att de utgör en direkt risk för Sverige just nu.

– I nuläget när det gäller till exempel återvändare och personer som finns i Sverige så finns ingen konkret attentatsplan mot Sverige, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo. 

Men även om personerna inte planerar något attentat i Sverige finns det ändå många skäl för säkerhetspolisen ha dessa personer under uppsikt, enligt Fredrik Milder.

– Det finns andra risker och befarade risker, till exempel rekrytering till terrorgrupper, finansiering av terrorverksamhet eller att de kan radikalisera andra för att resa och strida för våldsbejakande extremistgruppering, säger Milder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".