Operation av prostatacancer.
Titthålsperation av prostatacancer. Foto: Ingvar Karmhed/TT
Östergötland

Cancersatsning ska korta väntetiderna

Hans Starkhammar, verksamhetschef på Regionalt cancercentrum: "Det finns stora möjligheter till förbättringar i Östergötland"
1:37 min

Regeringen och Sveriges kommuner och landsting har nu träffat en överenskommelse för att korta tiderna inom cancervården. Satsningen genomförs under de kommande fyra åren och innebär att landstingen får dela på 413 miljoner kronor.

– Det finns stora möjligheter till förbättringar i Östergötland som i alla landsting och regioner, säger Hans Starkhammar, som är verksamhetschef för Regionalt cancercentrum sydöst.

Satsningen ska pågå under fyra år och gäller först blodcancer, huvud- och halscancer, matstrupe- och magsäckscancer, prostatacancer, samt cancer i urinblåsa och urinvägar. Under året ska samma satsning gälla även ytterligare tio cancerformer.

Tanken med satsningen är att man ska förkorta vårdförloppet från att det finns en misstanke om cancer, till diagnos och behandling. Hur mycket pengar region Östergötland får är inte klart än.  Om det här kommer att leda till att fler cancerpatienter kommer att överleva är dock svårt att säga, enligt Hans Starkhammar.

– Det är en väldigt svår fråga. Vi är i Sverige väldigt bra på att bota cancerpatienter, och det är inte där den stora vinsten kommer att vara på kort sikt. Vinsten kommer att vara att patienten känner sig tryggare, mår bättre och har en större tillit till vården när man slipper de obehagligt många dagarna där man inte vet vad som håller på att hända.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".