Magnus Bengtsson Processägare Migrationsverket Foto Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
Magnus Bengtsson, processägare Migrationsverket. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
P4 Östergötland granskar

Tätare kontakter mellan Migrationsverket och Säpo

Magnus Bengtsson, Migrationsverket: "Andelen personer som vi kontaktar Säpo om har blivit fler men samtidigt är det fler som söker asyl"
1:19 min

Migrationsverket som gör asylutredningar upplever att arbetet med att upptäcka personer som misstänks för krigsbrott eller att för att ha haft samröre med terrororganisationer har blivit mer omfattande i takt med att allt fler söker asyl i Sverige. 

Bland annat samarbetar Migrationsverket i allt högre utsträckning med Säpo än tidigare, berättar Magnus Bengtsson på Migrationsverket.

– Andelen personer som vi kontaktar Säpo om och hör om de är intresserade har blivit fler - det kan jag nog säga, men det är samtidigt fler som söker asyl, säger Magnus Bengtsson asylexpert på Migrationsverket.

Migrationsverket uppger att de inte har några säkra siffror för hur ofta de kontaktar Säkerhetspolisen för att kontrollera om en asylsökande kan utgöra hot mot rikets säkerhet. Men att kontakterna har blivit tätare bekräftas även av Fredrik Milder, pressekreterare hos Säkerhetspolisen.

– Det finns ett ökat antal av ärenden men jag kan inte gå inte på om vi har lämnat erinran i fler ärenden.

Under förra året ansökte över 80 000 personer asyl i Sverige och i år väntas siffran stiga till omkring 100 000 sökande. Med hjälp av information från Säkerhetspolisen och verkets egna kontroller lyckades Migrationsverket under förra året att peka ut drygt 20 personer som misstänks för krigsbrott eller för att de kan ha haft kopplingar till terrorgrupper i till exempel Syrien.

– Vi lämnar ganska många ärenden till Säkerhetspolisen och absoluta majoriteten av dem får vi tillbaka ganska snabbt där de förklarar att det här är ingenting och bry sig, säger Magnus Bengtsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".