Norrköpings kommun. Foto: Jonas Almkvist/Sveriges Radio
Foto: Jonas Almkvist/Sveriges Radio.
Norrköping

Satsning mot radikalisering av unga i Norrköping

Bertil Senestad, socialkontoret: "Vi påbörjade arbetet redan i höstas"
1:44 min

Norrköpings kommun ser allvarligt på att ungdomar från kommunen åkt ner och anslutit sig till terrorgrupper exempelvis IS i Syrien. Därför utökar man sitt arbete för att stoppa radikalisering av ungdomar.

Bland annat har man tillsatt en särskild person som ska hjälpa till att upptäcka och förebygga företeelsen

– Den personen ska först och främst samla in kunskap och se vad är det som behöver göras och vad som saknas och vilka insatser kommunen behöver göra, säger Bertil Senestad som är samordnare på socialkontoret i Norrköping.

Förra året åkte två personer från Norrköping till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS. Senare kom uppgifter att en av dem har avlidit. Enligt Bertil Senestad insåg ansvariga i kommunen vikten av att samarbeta mellan myndigheterna och att försöka samla information för att snabbt upptäcka personer som håller på att radikaliseras.

– Redan i höstas började vi med vårt arbete, då startade vårt samverkan med trossamfunden. Vi har också börjat utveckla kontakter med Säkerhetspolisen, säger Bertil Senestad.

Kommunerna kan vara den första instansen som i tidigt skede kan upptäcka när ungdomar håller på att radikaliseras, och med rätt kompetens kan de stoppa ungdomar att ansluta sig till våldsbejakande grupper.

– Kunskap och kompetens som saknas i många kommuner runt om i landet, säger Daniel Norlander som jobbar i den nationella samverkansgruppen mot våldsbejakande extremism.

– Det är svårt att ta ett ansvar när man inte ser att problemet finns och man kanske inte har problemet i kommunen heller men det som är viktigt och som vi vill se nu det är att man reagerar snabbt när problemet dyker upp och att man söker den kunskap som finns, säger Daniel Norlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".