Stig Bergling. Foto: TT
Stig Bergling. Foto: TT

Förre spionen Stig Bergling är död

En av Sveriges mest kända spioner genom tiderna har avlidit, 77 år gammal. Stig Bergling har sedan en tid tillbaka haft parkinsons sjukdom, och avled för några dagar sedan, skriver DN.se.

Berglingaffären är en av svensk historias största spionskandaler. Stig Bergling dömdes den 7 december 1979 till livstids fängelse för grovt spioneri för att bland annat ha lämnat ut en förteckning över försvarsanläggningar.

I oktober 1987 lyckades Stig Bergling rymma under en permission från Norrköpingsfängelset. Han flydde med sin hustru till Åland och därifrån vidare till Helsingfors och sedan Ryssland. 

Paret Bergling flyttade sedan runt mellan Moskva och Budapest. De bodde också en tid i Libanon. 1994 återvände han självmant till Sverige och återfördes till fängelset. 

Bergling fick sitta tre år innan han blev en fri man.  På senare år har han levt under ett annat namn på ett äldreboende i Stockholm.

Stig Bergling, född 1937, växte upp på Östermalm i Stockholm. Han började arbeta inom polisen 1958 och anställdes vid Säpo 1969. Han gjorde även FN-tjänst vid några tillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".