Inger Schroeder. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Inger Schroeder. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Norrköping

Utbildning krävs för de nya jobben

Inger Schroeder: "Det kommer att behövas många personer framöver"
1:33 min

Det kommer att krävas utbildningsinsatser för att förse Statens servicecenter i Norrköping med arbetskraft. Igår kom beskedet att myndigheten startar upp verksamhet i Norrköping.

Ett glädjande besked, tycker Arbetsförmedlingens chef Inger Schroeder och säger att det nu gäller att satsa på utbildning. Många av de nya jobben kommer att vara löneadministratörer och det finns i nuläget inte så många arbetssökande i Norrköpingsregionen:

– Men vi har arbetsmarknadsutbildningar så vi kan utbilda till det, säger Inger Schroeder.

Statens servicecenter sköter administration åt andra statliga verk. Det har talats om runt 100 arbetstillfällen i Norrköping, men hur många av dem som faktiskt kommer att behöva nyrekryteras är ännu osäkert - när administrationsjobb förs över från de statliga verken kan de anställda också flytta med. Men Arbetsförmedlingens chef Inger Schröder är inte orolig att jobben ska gå de arbetslösa i Norrköping förbi.

– När man flytta verksamheter från orter är det inte alla som följer med. Då yppar sig möjligheter på den nya orten, säger hon.

Och blickar man framåt ser Inger Schroeder ännu mer positivt på situationen. Idag är 40 procent av de statliga verken kunder hos Statens servicecenter, men de kommer att bli fler.

– Alla statliga myndigheter ska ansluta sig till servicecentret senast 2019. Det kommer säkert att behövas många nya personer framöver, säger  Inger Schroeder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".