Östergötland

Vädervarningar ska bli mer lokala

Carl Granström, länsstyrelsen: "Det ska bli mer användbart för slutanvändaren"
1:29 min

Prognoser och varningar ska bli mer lokala vid svåra väderförhållanden. Det nya systemet startar i några kommuner i Östergötland. Tanken är att räddningstjänst och andra aktörer ska få lättare att möta oväder.

− Ja det ska bli lättare att kunna anpassa sina meteorologisa varningar för Östergötlands län, tillexempel bara klass 2 eller klass 3 tillexempel. Då kan man anpassa då efter de behov man har och får en produkt som är mer användbar för mig som slutanvändare, säger Carl Granström som är räddningstjänsthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

Det handlar om ett nytt samarbete mellan SMHI, Länsstyrelsen i Östergötland och representanter från de fyra kommunerna Linköping, Kinda, Vadstena och Motala. System och verktyg för framtida vädervarningar ska bli enklare och därmed ska den lokala beredskapen vid krishantering kunna planeras snabbare och mer lokalt. Ilmar Karro är produktansvarig vid SMHI.

− Vi kommer att kanske börja leverera en annan typ av prognoser och varningar, och då kan det också leda till att vi måste ändra litet grann på vår arbetsmetodik. För i grunden är det samma väderinformation. Det handlar om hur den ska paketeras och levereras, säger han.

Och arbetet med dagens vädervarningar och inte minst hur de kommuniceras och distribueras ska förbättras enligt Carl Granström på länsstyrelsen.

− Det går att få en bättre användning av de prognoser och varningar som kommer från SMHI idag så att man har en bättre länk från det att man utfärdar prognoser och varningar till slutanvändaren och den beslutsfattare som sitter ute i exempelvis en kommun

Projektet som nu berör Östergötland kan på sikt även genomföras nationellt över hela riket. Kontakterna lokalt vid svår väderlek kan förbättras, och prognoserna bli mer lokala.

− Det gäller att ha en kontakt med i det här fallet länsstyrelse eller räddningstjänsterna kontinuerligt. När Östergötland kommer att drabbas hårt kan vi gradera upp vår information och samtidigt kan användarna gradera upp sina organisationer så att man kan agera när det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".