Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Lars Linebäck, Stadsmissionen Linköping. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
2 av 2
Lars Linebäck, Stadsmissionen Linköping. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Östergötland

Härbärgen för tiggare fulla

Lars Linebäck, Stadsmissionen: "De själva säger att det börjar bli trångt"
1:42 min

Samtliga härbärgen för tiggande EU-migranter i Linköping och Norrköping är nu fulla. Tidigare har flera platser varit tomma, men både i Linköping och Norrköping säger man att antalet tiggare nu är fler än tidigare.

Lars Linebäck, direktor på Stadsmissionen i Linköping, säger att det varit en stor ökning av antalet tiggare i Linköping den senaste tiden.

– Jag tycker att den är stor. Jag tror att alla som går omkring i Linköping och andra städer i Östergötland upplever att det nästan är trångt. Och de själva säger att det börjar bli trångt, säger han.

– Man sitter för nära varandra. Människor blir osäkra om man ska ge till en tiggare när det finns tio till inom synhåll. Det betyder att givandet faktiskt har minskat en del, för det är många som sitter och tigger.

I Linköping finns nu två olika härbärgen och i Norrköping ett. Samtliga härbärgen har 20 platser vardera. I Linköping öppnade ett nytt härbärge strax före jul, och härbärget i Norrköping öppnade första januari.

I början stod flera platser tomma. Men nu är det slut på samtliga platser i både Norrköping, och Linköping. Lars Linebäck, med bra koll på Linköping, säger att det här betyder att ett antal tiggare kommer att få sova utomhus i stan.

– Det är naturligtvis inte ett dugg bra nu på vintern med kylan. Men det här är de resurser som finns från Stadsmissionen och Linköpings kommuns sida.

Personer med insyn hävdar att tiggarna har blivit fler både i Norrköping och Linköping den sista tiden. I Norrköping är antalet svårt att uppskatta just nu, enligt Ulf Larnemark på hjälporganisationen Hela människan. I Linköping finns ungefär 120 tiggare, enligt Lars Linebäck på Stadsmissionen. Men varför fler tiggare kommit hit just nu är svårt att säga.

– Jag tror att det är fattigdomen som tvingar ut dem på Europas vägar, säger han.

I morgon hålls en stor konferens i Linköping om tiggande EU-migranter. Deltagare väntas komma från hela Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".