Göran Carlsson i Motala. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Göran Carlsson. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Marknadschef Ulf-Henrik Östlund på bostadsstiftelsen Platen. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Marknadschef Ulf-Henrik Östlund på bostadsstiftelsen Platen. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Motala

Ledig lägenhet snabbare i Motala

Göran Carlsson, Borensbergsbo: "Det är dåligt med hyreslägenheter"
1:35 min

Det råder bostadsbrist i Motala. Kommunen har vuxit med nästan 700 invånare på två år. Nu agerar bostadsstiftelsen Platen för att få bättre snurr på sina lägenheter.

Göran Carlsson bor i Borensberg i Motala kommun och han ser effekter av att kommuninvånarna blir fler.

– Villapriserna stiger och det är dåligt med hyreslägenheter, säger han.

Men varför vill man flytta till Motala?

– Dels har det ju blivit bättre med bron, vi har fått pendeln och sedan har de ju marknadsfört sig ganska kraftigt som en sjöstad och det tror jag också ger resultat.

År 2011 minskade Motala kommun med 127 personer och året därpå blev det plus 39. Och så 2013 växte kommunen med 320 personer och förra året med 350. Enligt kommunens beräkningar behövs bortåt hundra nya lägenheter per år framöver i Motala.

Ulf-Henrik Östlund är marknadschef på kommunala bostadsstiftelsen Platen där man tydligt märkt av den ökande inflyttningen till kommunen.

– Nu är det hårt tryck på allt, säger han.

För att hjälpa upp situationen så har bostadsstiftelsen Platen nu i januari infört ett nytt system för hur de erbjuder lägenheter. Nu måste den bostadssökande själv aktivt anmäla sig för varje ledig lägenhet av intresse. Det räcker inte med att en gång i tiden ha registrerat sig för bostad i ett visst område.

Och Platen kontaktar nu i första hand bara tre och inte fem av de intresserade som stått längst i bostadskön innan de går vidare i processen. Ulf-Henrik Östlund igen:

– Nu tror vi att vi bland nummer ett till tre, av de personer som faktiskt har bokat sitt intresse för just den här lägenheten, hittar den som ska ha den här lägenheten. Jag tror att det kan vara av värde för hela bostadsmarknaden att vi kommer snabbare till rätt kund, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".