Mathias Sundin (FP) oppositionsråd i Norrköping vill debattera frågan om terroririster som söker asyl i Sverige.
Mathias Sundin (FP) oppositionsråd i Norrköping vill debattera frågan om terroririster som söker asyl i Sverige.
Norrköping

Sundin (FP) kräver besked om misstänkta terrorister

Mathias Sundin: "Jag förstår att frågan är svår".
1:52 min

Regeringen saknar en konkret plan för att hantera frågan om misstänkta terrorister och krigsförbrytare som söker asyl i Sverige. Det säger Mathias Sundin folkpartistisk riksdagsledamot från Norrköping.

– Det känns väldigt obehagligt tycker jag dels när vi ser svenskar som åkt ner till Syrien och Irak och krigar för IS och att också veta att det kan komma andra riktningen såna som har varit där nere och möjligtvis utfört hemska dåd, att de ska leva här fritt känns väldigt obehagligt, säger Mathias Sundin.

I förra veckan avslöjade P4 Östergötland att misstänkta terrorister eller krigsförbrytare som söker asyl kan få stanna i Sverige tills läget i hemländerna stabiliseras. Förra året handlade det om omkring 20 misstänkta av drygt 80 000 asylsökande.

Med anledning av vår rapportering ställde Folkpartisten Mathias Sundin en skriftlig fråga till justitieministern Morgan Johansson (S) om vad han tänker göra åt saken. I sitt svar skriver han bland annat att dessa personer kan redan idag utredas och lagföras. Men Mathias Sundin ifrågasätter ministerns svar:

– Jag har bett riksdagens utredningstjänst att titta på hur många som har dömts för terroristbrott i Sverige sedan 2009 och det finns inte en enda person, säger han.

Frågan om misstänkta terrorister som söker asyl i Sverige och vad regeringen kan göra åt saken är helt obesvarad menar Mathias Sundin och tänker därför ta upp frågan till debatt i riksdagen.

– Jag kommer driva det här vidare, vi får ta en debatt i kammaren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".