Akutens ingång Vrinnevisjukhuset. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio.
Akutpatienter kan få svårt att få plats på rätt avdelning när färdigbehandlade patienter tvingas ligga kvar på Vrinnevisjukhuset.
Norrköping

Patienter tvingas vara kvar på sjukhus

Magnus Oweling: "Det är en ökad risk att vara på sjukhus".
1:38 min

Färdigbehandlade patienter tvingas ligga kvar på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och ockupera vårdplatser eftersom kommunerna saknar möjlighet att ta emot dem.

Anledningen är att den nya hemsjukvårdsreformen som infördes förra året fortfarande inte fungerar som det var tänkt.

Det menar Magnus Oweling verksamhetschef vid medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping:

– För några veckor sedan var 24 av våra 56 platser belagda med patienter som var utskrivningsklara, säger han.

Det ser nästan lika illa ut på andra kliniker på Vrinnevisjukhuset. På Kardiologkliniken till exempel var nyligen var fjärde patient färdigbehandlad, men fick ligga kvar för det gick inte att skicka dem vidare. Det innebär problem, säger Rose-Marie Pettersson, verksamhetschef:

– Vi har ju ett begränsat antal platser att röra oss med. Det innebär svårighet att ta emot nya patienter från akuten, som det ofta handlar om, säger hon.

Hemsjukvårdsreformen infördes för ett år sedan i Östergötland och är till för dom som inte kan ta sig till sin vårdcentral, och behöver vård i hemmet. Men samordningen mellan hemtjänst och hemsjukvård fungerar dåligt, och det tar tid att få fram platser till patienter som ska lämna sjukhuset, anser flera vårdchefer vi talat med.

Det i kombination med att det saknas sjuksköterskor i kommunerna och läkare på vårdcentralerna skapar problem för Vrinnevisjukhuset. I slutändan drabbas patienterna, anser Magnus Oweling:

– Det är en ökad risk att vara på sjukhus. Behöver man inte sjukhusets medicinska resurser för utredning och behandling så är inte en sjukhusmiljö en bra miljö att vara i. Det kan vara farligt, man störs och man kan bli smittad av sjukdomar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".