Azizeh Suleiman Abu Ghida i Motala. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Azizeh Suleiman Abu Ghida i Motala väntar tåligt på värderingen av sina betyg. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Motala

Nyanlända ska få betyg snabbare värderade

Azizeh Suleiman Abu Ghida i Motala. "Jag har arbetat som lärare i arton år"
1:25 min

Det arbetas på att nyanlända ska slippa vänta i många månader på att få sin utbildning värderad för svenska förhållanden. Idag är väntetiden upp till nio månader. Azizeh Suleiman Abu Ghida i Motala väntar på att få sina betyg värderade och under tiden läser hon svenska.

Regeringen har anslagit pengar till Socialstyrelsen för att korta väntetiderna för bedömning av utländsk utbildning inom hälso- och sjukvården så att nyanlända snabbare kan börja arbeta i Sverige. Och den 20 februari lägger Arbetsförmedlingen fram sin utredning till regeringen om hur processen kan gå fortare.

Väntetiderna för validering har vuxit samtidigt som det kommit fler asylsökande med högre utbildning än tidigare till Sverige.

I Motala har antalet som deltar i Arbetsförmedlingens etableringsarbete för nyanlända ökat från under hundra personer år 2012 till 430 nu i januari.

Men att behöva vänta i mellan sex och nio månader för besked om betygen är för lång tid, det anser bland andra Maria Kindahl som är chef för Arbetsförmedlingen i Motala och Mjölby.

– Innan vi får veta vad de här betygen står för i jämförelse med svenska betyg så är det svårt att besluta om hur vägen ska se ut sedan, säger hon.

Den tjugonde febriari berättar Arbetsförmedlingen om innehållet i utredningen kring bedömning av utländska betyg och utbildningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".