sjuksköterska på sjukhus.Foto: Tore Meek/TT
1 av 2
Foto: Tore Meek/TT
Tommy Skau, vårddirektör vid Universitetssjukhuset i Linköping foto Tahir Yousef Sveriges Radio
2 av 2
Tommy Skau, vårddirektör vid Universitetssjukhuset i Linköping foto Tahir Yousef Sveriges Radio
Östergötland

Sjuksköterskebristen stänger vårdplatser

Tommy Skau, vårddirektör US: "Det är bekymmersamt, lösningen är att överbelägga"
1:22 min

Sjuksköterskebristen slår hårt mot länets sjukhus. Båda lasarettet i Motala och universitetssjukhuset i Linköping har tvingats minska antalet vårdplatser på grund av sjuksköterskebristen.

Bara på US i Linköping hade man 30 stängda vårdplatser förra veckan. Tommy Skau, vårddirektör på US, beskriver situationen som besvärlig.

Vi har en besvärligare situation än vad vi har varit med om tidigare och det är på flera arbetsplatser som man har vakanser, några enstaka kliniker är det så pass många vakanser att man inte kan hålla alla vårdplatser öppna.

Just nu saknas över 50 sjuksköterskor på länets tre sjukhus. Men sjuksköterskebristen slår olika hård runt om i länet. I Norrköping till exempel är de vakanta platserna jämnt utspridd på olika enheter och därför har man inte behövt stänga några vårdplatser ännu så länge, men i Linköping och Motala har man mycket tuffare läge. Förra veckan hade universitetssjukhuset 30 stängda vårdplatser och Lasarettet i Motala 16 stängda vårdplatser. Tommy Skau beskriver situationen som mycket ansträngd eftersom sjuksköterskebristen och stängda vårdplatser kommer i en tid då det är många patienter som söker vård.

Det här innebär ju att det är ganska så pressad situation och en utmaning för vårdpersonalen som nu jobbar.

Hur klarar ni det?

Det är bekymmersamt! Den rent praktiska lösningen varje dag det är att vi överbelägger (lägger fler patienter än vad som är tänkt med den personalstyrka som vi har).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".