Gemensamt kontor för Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket i Norrköping. Foto: Lotta Ederth/Sveriges Radio
Gemensamt kontor för Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket i Norrköping. Foto: Lotta Ederth/Sveriges Radio
Norrköping

Myndigheter samlas under samma tak

Louise Andersson: "Nu behöver inte de asylsökande slussas runt"
5:19 min

Idag startar ett nytt pilotprojekt i Norrköping för att asylsökande snabbare ska etableras i landet. I projektet ska Norrköpings kommun samsas med ett stort antal myndigheter på ett gemensamt kontor. 

Tanken med det gemensamma kontoret är att ge ett samlat stöd till nyanlända asylsökande. Det är Norrköpings kommun som tillsammans med myndigheterna Migrationsverket, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten kommer att samsas i lokalerna. 

Förhoppningen är att de som kommer till Sverige snabare ska kunna etablera sig i landet, och inte behöva slussas runt mellan olika myndigheter på olika platser.

Projektet kommer att pågå under hela 2015. Och efter Norrköping ska detta testas även i de tre kommunerna Alingsås, Ljusdal och Borlänge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".