Etableringssamordnare Yvonne Thorsson på Arbetsförmedlingen. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Etableringssamordnare Yvonne Thorsson på Arbetsförmedlingen. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Motala

Tidig utbetalning skapar problem för nyanlända

Yvonne Thorsson, etableringssamordnare: "Vi kommer fortsätta för fram frågan"
1:35 min

Många nyanlända får sin statliga ersättning runt den tionde varje månad istället för den tjugofemte som är gängse lönedag i Sverige. Det vill en rad myndigheter ändra på.

Onesime Niyongabo i Motala är en av alla dem som får sin ersättning i början av månaden.

– Vi får pengar den tionde eller elfte varje månad, säger han.

Nyanlända i arbetsför ålder som fått uppehållstillstånd deltar i etableringsprogram hos Arbetsförmedlingen och får då knappt sju tusen kronor i månaden i statlig ersättning. Pengarna betalas ut via Försäkringskassan under max två år.

– Problemet är att samhället lite är uppbyggt på att man ska få sina pengar i slutet av månaden - det får ju vi andra. Det är då hyror och andra räkningar ska betalas, säger verksamhetsutvecklare Markus Gunnarsson på Försäkringskassans huvudkontor.

– Får man då pengarna tidigare i månaden så blir det ju ett en utmaning att få pengarna att räcka till slutet av månaden helt enkelt, säger han.

Har ni på Försäkringskassan hört det här från till exempel nyanlända själva eller var kommer informationen ifrån?

– Den kommer från flera håll. Från hyresvärdar, från nyanlända själva från etableringslotsar - det lyfts från många håll.

– Alla inblandade myndigheter har lämnat gemensamma förslag till regeringen att bygga om det här systemet - Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, länsstyrelserna och Sveriges kommuner och landsting. Men det har inte hänt någonting ännu så länge, säger Markus Gunnarsson.

Är det så att nyanlända har svårare än andra att hålla i pengar?

– Nej, det är det ingen som tror åtminstone inte vi på myndigheterna.

Yvonne Thorsson på Arbetsförmedlingen är etableringssamordnare i Östergötland, Sörmland och södra Stockholms län.

– Vi kommer fortsätta att föra fram den här frågan, absolut, för den känns viktig. Framför allt för att de nyanlända ska kunna få ro och tid att fokusera på sina insatser som ska leda framåt - istället för att vara bekymrade över sin ekonomiska situation, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".