sjuksköterska på sjukhus
Foto: Tore Meek / TT NYHETSBYRÅN
Östergötland

Andra yrkesgrupper ska lösa sjuksköterskebrist

Vårddirektör Tommy Skau: " Fler yrkeskategorier som kan sköta servicefunktioner "
1:20 min

Andra yrkesgrupper som exempelvis undersköterskor kan komma att anställas i vården för att lösa den akuta bristen på sjuksköterskor. Region Östergötland har svårt att besätta alla vakanta sjukskötersketjänster, och det innebär att man fått minska på antalet vårdplatser.

Flera kliniker på länets tre sjukhus har brist på sjuksköterskor. I Motala och Linköping är bristen så stor att vården har varit tvungen att dra ner på antalet vårdplatser.

Sjuksköterskebristen är inte avgränsad enbart till Östergötland, situationen är liknande i hela landet och därför inser ansvariga på Region Östergötland att det kan komma att bli svårt att besätta alla vakanta tjänster.

Så istället för att vårdplatserna ska bli ännu färre försöker man nu lösa problemet genom att anställa folk inom andra yrkesgrupper, exempelvis undersköterskor så att de kan ta över vissa arbetsuppgifter från sjuksköterskorna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".