Affischtavla för Hallarna i Norrköping Foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
1 av 2
I kulturkvarteret Hallarna i Norrköping finns några av de professionella scenkonstgrupperna. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Emma Steen och Daniella Abada i årskurs åtta på Djäkneparkskolan i Norrköping diskuterar kultur i skolan Foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
2 av 2
Emma Steen och Daniella Abada i årskurs åtta på Djäkneparkskolan i Norrköping diskuterar kultur i skolan Foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Fler kulturaktörer ger ett bredare utbud

Anders Lorentzon, Teatercentrum: "Den fria teaterkonsten kan komplettera där institutionen inte hinner eller kan"
1:19 min

De fria professionella scenkonstgrupperna har stor betydelse för att barn och unga ska få se tex teater i Östergötland. Det anser Region Östergötland och föreningen Teatercentrum som företräder en del av grupperna.

Det är Östgötateatern och Ung scen öst som har det regionala uppdraget att spela barn- och ungdomsteater men de räcker inte till, anser Anders Lorentzson från Teatercentrum.

– En sån institution kan inte nå alla om man inte har väldigt stora resurser och den fria teaterkonsten kan då komplettera där institutionen inte hinner eller kan säger Anders Lorentzson.

I Östergötland finns det 10 till 15 professionella grupper som arbetar med att ge barn och unga kultur i olika former. Teater Imba i Linköping är en av grupperna där Lena Ilmarson är en av tre skådespelare.

– Det här är något som kan gynna barn och unga för det handlar om eget skapande och kreativitet säger Lena Ilmarson.

Kulturutbudet i skolorna ser väldigt olika ut och de fria grupperna kompletterar bland annat Östgötateatern och Ung scen öst som har uppdraget att spela teater för barn och unga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".