Östergötland

Fler kulturaktörer ger ett bredare utbud

1:19 min

De fria professionella scenkonstgrupperna har stor betydelse för att barn och unga ska få se tex teater i Östergötland. Det anser Region Östergötland och föreningen Teatercentrum som företräder en del av grupperna.

Det är Östgötateatern och Ung scen öst som har det regionala uppdraget att spela barn- och ungdomsteater men de räcker inte till, anser Anders Lorentzson från Teatercentrum.

– En sån institution kan inte nå alla om man inte har väldigt stora resurser och den fria teaterkonsten kan då komplettera där institutionen inte hinner eller kan säger Anders Lorentzson.

I Östergötland finns det 10 till 15 professionella grupper som arbetar med att ge barn och unga kultur i olika former. Teater Imba i Linköping är en av grupperna där Lena Ilmarson är en av tre skådespelare.

– Det här är något som kan gynna barn och unga för det handlar om eget skapande och kreativitet säger Lena Ilmarson.

Kulturutbudet i skolorna ser väldigt olika ut och de fria grupperna kompletterar bland annat Östgötateatern och Ung scen öst som har uppdraget att spela teater för barn och unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista