Korruptionsåklagare Gunnar Stetler
Korruptionsåklagaren Gunnar Stetler. Foto: Bertil Ericson/TT.

Utredning om JAS-affären kan komma att öppnas

Korruptionsåklagaren Gunnar Stetler: "Jag måste vara observant"
1:53 min

Den svenska korruptionsåklagaren Gunnar Stetler överväger att åter öppna utredningen om mutbrott i samband med JAS-affären med Sydafrika 1999. Avgörande blir de slutsatser som kommer fram i den kommissionen om vapenaffären som nu pågår i Sydafrika.

Ekot har kunnat avslöja att Fana Hlongwane, en sydafrikan som pekats ut som förmedlare av mutor i JAS-affären, har tre hittills okända schweiziska konton med runt hundra miljoner kronor på.

Kontona öppnades i direkt anslutning till att Sydafrikas regering fattade beslut om att köpa ytterligare JAS-plan.

Genom källor har Ekot fått fram ett hemligt dokument där schweiziska myndigheter kopplar pengarna till JAS-affären. De misstänker att det handlar om illegala utbetalningar från SAABs partner i JAS-affären; BAE.

Nu överväger överåklagare Gunnar Stetler att åter öppna förundersökningen om mutbrott mot SAAB.

Det handlar dock inte främst om de nya uppgifterna om pengar utan om den så kallade Seretikommissionen som pågår i Sydafrika och som utreder vapenaffärerna.

– Det kan teoretiskt sett innebära någonting som gör att man måste öppna upp det, det vet jag faktiskt inte. Jag tror inte att pengarna i sig på ett konto är av den arten, men det vet jag inte. Det har jag inte analyserat, säger korruptionsåklagaren Gunnar Stetler.

Kommissionen hörde Fana Hlongwane i december förra året. Han sa då att hans affärer med vapentillverkarna inte var något någon annan har med att göra. Han tillbakavisade också mutanklagelserna.

Överåklagare Gunnar Stetler följer alltså kommissionens arbete och inväntar deras slutrapport senare i vår.

– Då är det som så att om det kommer någon mer information så måste jag vara observant på det, säger Gunnar Stetler.  

2009 la Gunnar Stetlers företrädare, Christer van der Kwast, ner sin förundersökning om JAS-affären i Sydafrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".