Ulla Eriksson i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Ulla Eriksson i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Trygghetslarm hjälp mot objudna besökare

Ulla Eriksson, Linköping: "Det piper först och sedan säger de hallå, hur är det med dig"
1:28 min

Den senaste tiden har flera äldre i länet fått besök av personer som lurat till sig bankkort eller stulit värdesaker. Att använda sitt trygghetslarm i sådana situationer kan vara en bra idé tycker man på Linköpings kommun. Pensionären Ulla Eriksson berättar vad som händer när hon trycker på sin larmknapp.

Drygt tre tusen personer, de flesta äldre, i Linköping har trygghetslarm hemma. Larmet sitter som en klocka på armen eller kan hänga runt halsen på brukaren.

Ett tryck på larmet gör att personal på larmcentralen som det är kopplat till nästan omedelbart svarar via en högtalarenhet som brukaren har i lägenheten.

Elisabeth Viman är gruppchef för äldreomsorgen i Linköpings kommun och hon anser att det kan vara en bra idé att använda trygghetslarmet i osäkra situationer där man känner obehag. Ett larmtryck kostar inte mer än en vanlig samtalsmarkering för den enskilde, säger Elisabeth Viman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".