Presstalesperson Fredrik Kliman på polisen i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Presstalesperson Fredrik Kliman på polisen i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Konflikt mellan tiggare från olika länder

Fredrik Kliman, Polisen: "Vi har behövt vara med när sovplatserna fördelas"
1:59 min

Gårdagens bråk i samband med lunchserveringen för tiggare i Johanneskyrkan i Linköping handlar, enligt polisen, om en konflikt mellan tiggare från två olika länder. Konflikten har uppstått i samband med att tiggarna i staden blivit allt fler.

På Stadsmissionen bedömer man att det just nu kan finnas finns hundra EU-migranter i Linköping. När sovplatserna skulle fördelas i går kväll var polisen med. Det har de varit även tidigare, säger presstalesman Fredrik Kliman på polisen.

Igår kväll, efter bråket vid lunchserveringen, kom migranter i bil från andra städer och vid husrannsakan i bilarna hittade polisen påkar och en kniv som de tog hand om.

Vad bråket mellan grupperna handlar om är inte helt klart, enligt polisen. Stadsmissionen som jobbar mycket för migranterna har de en bild av att det gäller främst konkurrens om de bästa platserna att tigga på i Linköping.

Konkurrensen har ökat på sistone, det gäller även för det 40-talet platserna på natthärbärgena i Linköping. I kön i går kväll fanns igår ungefär dubbelt så många personer som det finns platser i härbärgena. Detta trots att ett 50-tal migranter nyligen lämnat Linköping med den buss som kommunen ordnade fram förra veckan.

I går kväll fick de tiggare som inte fick sovplats inomhus poliseskort till sina sovplatser under Tullbron och på andra platser, berättar Fredrik Kliman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".