Vaccinering. Foto: John Amis/TT.
1 av 2
Foto: John Amis/TT.
Caroline Lilliecreutz. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Mödrahälsovårdsöverläkare Caroline Lilliecreutz. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Även äldre tjejer ska erbjudas vaccinering mot hpv-virus

Överläkare Caroline Lilliecreutz: "Vi har sett ett ökat antal allvarliga cellförändringar"
1:44 min

För att få ned antalet fall av livmoderhalscancer erbjuder nu Region Östergötland länets kommuner ekonomisk hjälp om de ordnar vaccinering mot hpv-viruset även för de tjejer som går på gymnasiet.

Hpv-viruset kan orsaka livmoderhalscancer.

– Vi har sett ett ökat antal allvarliga cellförändringar som har lett till att man är tvungen till att operaera bort en bit av sin livmodertapp, och det beror ju på att det är ett ökat trycka av hpv-virus i samhället, säger Caroline Lilliecreutz som är överläkare på Universitetssjukhuset i Linköping.

Mellan 2010 och 2013 ökade antalet fall i Linköping där kvinnor fått cellförändringar på grund av hpv-virus från 125 på ett år till 340. Liknande ökningar kan ses i hela landet, säger Caroline Lilliecreutz.

Nu genomförs en kampanj för att fånga upp de lite äldre tjejer som inte erbjöds hpv-vaccin i skolvaccinationsprogrammet.

Kvinnorna är födda mellan 1993 och -98 och Region Östergötland vill nu att kommunerna med regionens hjälp ska erbjuda de unga kvinnorna gratis vaccinationen via skolhälsovården, på plats i skolans lokaler där en del av dem går i gymnasiet idag.

Yngre tjejer födda från 1999 och framåt har erbjudits sina hpv-vaccinationer genom dagens skolvaccinationsprogram och 80 procent av dem har tackat ja till vaccinet. Men bara 60 procent i gruppen äldre tjejer har tagit sprutorna, och det är för lite för att få stopp på smittspridningen. Det är därför just de lite äldre tjejerna nu är i fokus för vaccination.

Det har funnits ett motstånd mot vaccineringen efter diskussionerna kring vaccinet mot svininfluensan. Men Caroline Lilliecreutz anser att man bör vaccinera sig.

– Det är ju därför vi försöker på nåt sätt förbättra erbjudandet till fler kvinnor, så att fler ska få möjlighet att i allafall ta ställning och få mer information kring det här, nu när det ändå är gratis också, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".