NFC:s lokaler och polisens tekniker. Foto: Stefan Jerrevång/TT och Nick Näslund/Sveriges Radio
Prover från mordfallet norr om Kalmar har skickats på analys – till England. Polisen i Kalmar litar inte på NFC:s tester. Foto: Stefan Jerrevång/TT och Nick Näslund/Sveriges Radio

Efter kritiken – nu ses polisens blodtester över på NFC

T.f. sektionschefen: Vi kommer att titta på metoden
1:53 min

NFC ska se över hur de gör sina tester när det gäller den särskilda metoden för att avgöra om blod kommer från människa eller djur.

Som P4 Kalmar tidigare har berättat har polisen i Kalmar riktat kritik mot det som de menade var ett felaktigt sätt att använda testerna. Nu kommer det att bli förändringar, berättar Ricky Ansell, t. f. sektionschef på biologienheten på NFC:

– Vi kommer att se över metoden, det är för tidigt att säga hur det ska gå till, men vi kommer att titta på den, säger Ricky Ansell.

NFC anser inte att de har använt metoden felaktigt. Visserligen finns en forskningsstudie från 1999 som visar att testerna kan behöva utföras längre tider än NFC har gjort – men senare forskning har talat emot den, säger Ricky Ansell.

– En artikel som var en uppföljning av en annan forskargrupp några år senare tyckte att den här var för lång och använde den kortare tid och när vi tittade på den utifrån de behov vi såg så räckte det med fem minuters lakningstid.

Det var just korta testtider som polisen i Kalmar kritiserade NFC för. Testmetoderna var anpassade för färskt blod och inte åldrat och nedsmutsat, menade polisen i Kalmar.

Enligt Ricky Ansell är det här en metod som används ganska sällan. Polisen i Kalmar verkar vara ensam om sin kritik.

Enligt uppgifter som NFC, tidigare SKL, har tagit fram åt P4 Kalmar har NFC inte fått in några liknande klagomål de senaste fem åren från polis eller åklagare.

Trots det kommer NFC nu alltså se över hur man använder de här testerna efter Kalmarpolisens kritik.

– Ja det är ju det som har initierat det, men jag tror att det ändå hade kommit i och med en gemensam forensisk process i en sammanhållen polismyndighet, säger Ricky Ansell.

Kan man ha missat viktiga spår eller viktiga bevis på grund av det här?

– Eftersom grundrutinen hos oss är en annan förprövning som efterföljs av en DNA-analys så tror jag inte att risken är överhängande. Men jag kan inte uttala mig i alla enskilda fall, säger Ricky Ansell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".