Bostadsbygge. Foto: Anders Wiklund/TT
Bostadsbyggandet i länet ökar. Foto: Anders Wiklund/TT
Östergötland

Fart på bostadsbyggandet i länet

Jan Persson, länsarkitekt: "Kommunerna har anmält att det behöver byggas mer"
1:40 min

Allt fler bostäder byggs i Östergötland. Förra året påbörjades bygget av drygt 1500 bostäder i Östergötland vilket är omkring 400 fler än året innan. Det visar preliminära siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Men för att bostadsbristen ska undanröjas behövs det byggas ännu fler bostäder säger Jan Persson länsarkitekt på länsstyrelsen.

– Bostadssituationen i Östergötland har varit sådan att det har varit ganska låg produktionstakt tidigare år, men förra året gick det upp ganska mycket, säger han.

Behövs det byggas mer?

– Ja! Efter vad kommunerna har anmält så behöver det byggas mer.

Bostadsbyggandet i Östergötland har tagit fart ordentligt. 2013 påbörjades bygget av drygt 1100 bostäder och förra året ökade bostadsbyggandet ytterligare till drygt 1500 påbörjade bostäder. Det visar preliminära siffror från SCB. Men det finns stora regionala skillnader. Ökningen är störst i Linköping och Norrköping. I många andra kommuner ser man inte samma utveckling, något som kan påverka utvecklingen i regionen negativt säger Jan Persson.

– Det är en fara på det sättet att det blir en obalans regionalt, orterna utvecklas inte så bra som man skulle önska. Det blir svårare och få tag på en bostad man vill i önskad ort.

Samtidigt målar Jan Persson en positiv utvecklingspotential för kommunerna i Östergötland. När ostlänken byggs färdig kommer efterfrågan på bostäder bli större. Men då krävs också att det finns bostäder att erbjuda till de blivande östgötarna.

– Det blir lättare och locka hushåll som kanske är orienterade mot Stockholms arbetsmarknad och flytta till Östergötland om det finns snabba förbindelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".