Kristian Kårdal. Foto: Petter Ahnoff/ Sveriges Radio
Svenska naturen lockar fortfarande tyska turister, konstaterar Kristian Kårdal. Foto: Petter Ahnoff/Sveriges Radio.
Östergötland

Satsning på tyska turister ger besöksboom

Kristian Kårdal, Visit Östergötland: "Älgen är ju ett starkt kort"
1:30 min

Antalet tyska turister ökade kraftigt i Östergötland förra året. En anledning är marknadsföringen som riktats direkt mot Tyskland.

Tyskarna är den enskilt största gruppen utländska turister som kommer till Östergötland. En stor del av ökningen i fjol går att koppla direkt till Region Östergötlands turistorganisation Visit Östergötlands arbete direkt mot den tyska marknaden.

– Vi tar in produkter från de östgötska företagen, till exempelvis hotell, och tar med dem till den tyska marknaden. Där presentrar vi de östgötska företagen och förhoppningsvis plockar de tyska researrangörerna upp det till sina kataloger, säger Kristian Kårdal som är destinationsutvecklare på Visit Östergötland

Totalt var antalet tyska övernattningar på hotell, vandrarhem och stugbyar över 23 000 förra året, en ökning med nästan 18 procent. 10 000 av de tyska gästnätterna och nästan hela ökningen kan Visit Östergötland härleda till sitt arbete med att få ut östgötska turistmål på den tyska marknaden.

– Sen ser man till att det passar den tyska turisten. De gillar enklare äventyr, soft adventure som det kallas, det vill säga vandring där man i princip går på grusvägar. Göta kanal är ett jättestarkt varumärke i Tyskland.

Varför kommer ökningen nu?

– Det handlar mycket om hotellen som plockat fram produkter som verkligen passar, säger Kårdal.

Dessutom är euron förhållandevis stark gentemot den svenska kronan och det gör det billigare för tyskar att turista i Sverige. Ökningen av tyskar gäller inte bara Östergötland utan hela landet.

Vad är det som drar tyska turister till Sverige, är det fortfarande allemansrätten och älgar?

– Älgen är ju ett starkt kort, det kommer man inte ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".