Tage Danielssonstatyn i Linköping med en väska över axeln. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Tage Danielssonstatyn i Linköping med en väska över axeln. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Statyn av Moa Martinson i Norrköping med handväska. Foto: Cecilia Säfström/Sveriges Radio
2 av 2
Statyn av Moa Martinson i Norrköping med handväska. Foto: Cecilia Säfström/Sveriges Radio
Östergötland

Tage och Moa har fått handväskor

Linköpingsbo: "Jag tror att Tage skulle ha gillar det"
1:35 min

Både Tage Danielsson-statyn i Linköping och statyn av Moa Martinson i Norrköping har nu fått  handväskor. Det är Växjöpolitikernas troliga nej till en staty av den välkända damen med handväskan som får allmänheten att agera.

– Jag tycker det är bra. Jag tror att Tage skulle ha gillat det också, säger Andreas Gustavsson i Linköping om det faktum att statyn av Tage Danielsson nu utrustats med en handväska.

Nyheten att det troligen inte blir en staty av kvinnan, som dängde en handväska i huvudet på en demonstrerande nazist på 80-talet, i Växjö har slagit ned som en kulturbomb i Sverige. Orsaken uppges vara att man anser att konstverket signalerar våld.

Det har startats upprop och namnlistor på sociala medier om detta. Kända politiker hör till dem som skrivit under, och åtminstone en privatperson och en politiker i en annan kommun har sagt sig vilja ha statyn, rapporterar P4 Kronoberg. Och nu har det alltså börjat hängas handväskor på statyer på flera håll i södra Sverige, så också i Östergötland.

Vid Tage Danielsson-statyn i korsningen Östgötagatan-Vasavägen i Linköping hörs glada kommentarer från förbipasserande om den svarta handväskan på statyn. Linköpingsbon Vera Johansson anser att det är en bra idé att säga vad man tycker på det här sättet.

– Därför att den här kvinnan som så tydligt demonstrerade mot nazisterna kan ju tala till oss allihop. Och när vi ser statyerna kan vi tänka på henne. Alla handväskor ut på stan nu.

Men får man göra så här med en staty? Vi ställde frågan till Olof Hermelin, museichef på Östergötlands museum.

– Jag tycker att det visar på engagemang för den offentliga konsten och då tycker jag att det är helt ok.

Det är ett budskap i det här också?

– Det är naturligtvis ett budskap och en rörelse för konsten också och i det här fallet tycker jag, ur ett personligt perspektiv, att det är lovvärt. 

Raina Medelius
011-495 42 37
raina.medelius@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".