Kung Carl XVI Gustaf på presskonferensen på Migrationsverket. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Kung Carl XVI Gustaf på presskonferensen på Migrationsverket. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Norrköping

Kungen om flyktingarna: Vi har råd

Kung Carl XVI Gustaf: "Alla måste hjälpas åt"
1:29 min

Alla måste ta sitt ansvar för att ta hand om de flyktingar som kommer till Sverige. Det sa kung Carl XVI Gustaf vid sitt besök på Migrationsverket i Norrköping i dag. 

Ett stort pressuppbåd följde besöket och kungen fick konkurrera med kamerasmattret när besöket avslutades med en presskonferens där han bland annat sa att Sverige har råd att ta hand om de flyktingar som kommer just nu.

– Det har vi möjlighet och råd med. Det är klart att man måste hjälpas åt. Alla måste hjälpas åt, säger kung Carl XVI Gustaf. 

Medieintresset var stort och fotografernas kameror smattrade ivrigt när kungen höll presskonferens efter en dag på Migrationsverket, där han satte sig in i myndighetens arbete med bland annat flyktingmottagande. 

– Lärorikt för min del att få höra det här på plats från de sakkunniga, att vi i Sverige har möjlighet att hjälpa till och ta hand om de här individerna som har det svårt. Jag tror vi alla känner att vi försöker lösa de problem som finns, säger Carl XVI Gustaf. 

Just nu är 50 miljoner människor på flykt i världen, enligt UNHCR, och enligt Migrationsverkets prognos kommer i år cirka 90 000 asylsökande till Sverige. Det är allas ansvar att få flyktingmottagandet att fungera, även om det finns problem på vägen, anser kung Carl XVI Gustaf. 

– Det är hela samhället som måste jobba tillsammans, säger Carl XVI Gustaf.

För Migrationsverket var besöket viktigt, anser generadirektören Anders Danielsson.

– Det är en stor ära för Migrationsverket och sätter guldkant på tillvaron att vi får den här uppmärksamheten som vi tycker att vi förtjänar, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".