Ishockey

LHC-damerna redo att försvara SM-guldet

3:32 min

I kväll inleds det stora allvaret för LHC-damerna. Semifinalserien i bäst av tre inleds på bortais mot Leksand.

Linköping HC vann Riksserien i överlägsen stil. Obesegrade efter de 28 omgångarna och förkrossande 22 poäng ner till andraplacerade AIK. Laget har inte förlorat sedan februari 2014.
– Det kanske på pappret ser ut som att vi haft en lätt säsong. Men den har inte varit så lätt. Vi har fått jobbat mycket och det har inte alltid varit så att vi varit nöjda med vårt spel när vi spelat matcher, säger backen Emma Holmbom till P4 Östergötland.

Förstaplatsen i Riksserien gav LHC förmåner i form av direktavancemang till semifinal, hemmaplansfördel och val av motståndare. Valet föll på Leksand, som slutade trea och slog ut Brynäs med 2-1 i matcher i kvartsfinal.
– Leksand var ju mycket bättre logistiskt sett för vår del jämfört med MODO. Båda dem är tuffa motståndare men vi har vunnit mot båda, säger lagets tränare Peter Frantz.

Lagkaptenen och landslagsprofilen Jenni Asserholt missar hela slutspelet på grund av skada. Lagets österrikiska poängdrottning - och lagkapten i Asserholts frånvaro - Denise Altmann känner ingen oro där utan lyfter fram vad som är LHC:s främsta styrka.
– Vi har byggt upp det här laget under flera år nu och stommen har varit med ganska länge. Vi har många spetsspelare som kan vinna matcher åt oss. Från målvakt, backar till forwards, säger Altmann.

Semifinalserien inleds alltså i kväll. Returen spelas i Stångebro ishall i Linköping på lördag. En eventuell tredje semifinal spelas där på söndag. I den andra semifinalen drabbar AIK och MODO samman.