Tove Eriksson är projektledare för Bokjuryn. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Tove Eriksson är projektledare för Bokjuryn. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Linköping

Bokjuryn vill väcka läslusten hos barn

Tove Eriksson: "Barnen ska upptäcka hur kul det är att läsa"
1:33 min

Idag är det världsbokdagen och på stadsbiblioteket i Linköping presenterades vinnarna i Bokjuryn. 36 000 barn i hela Sverige har fått rösta på vad dem tycker är de bästa böckerna 2014.

Syftet med projektet är bland annat att få pedagogerna, eleverna och barnen som också röstar hemifrån att hitta de nya böckerna.

– Sen är det överhuvudtaget att barnen ska upptäcka hur kul det är att läsa och att upptäcka allt kul man kan ha med böcker och alla världar man kan upptäcka, säger projektledare Tove Eriksson.

En av kategorierna i Bokjuryn var bilderbokskategorin och där vann boken Hamstern är borta av Anderas Palmaer. Illustratören till den boken heter Ingela P Arrhenius.

Hur känns det att vinna det här priset i Bokjuryn?

– Såklart jätte ärofullt eftersom det är ett pris som är framröstat av alla barn, och det är ju dem vi skriver och illustrerar för, så jag blev enormt, enormt glad när jag fick höra att Hamstern är borta hade vunnit, säger Ingela P Arrhenius.

Lovisa Thorée är ett av barnen som varit med i årets Bokjury.

Vad är det som är så kul med att läsa böcker tycker du?

– Dem är spännande och roliga. Jag tycker om fotbollsböcker för jag spelar fotboll, säger Lovisa Thorée.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".