Linköping

Utpekade Black Cobra-ledaren åtalas för mordförsök

En 34-årig man, som pekas ut som ledare för det kriminella nätverket Black Cobra, åtalas nu misstänkt för bland annat mordförsök och övergrepp i rättssak.

Obetalda skulder gjorde att 34-åringen, som enligt åklagaren leder Black Cobra i Linköping, pressade den 24-årige mannen på pengar. Under flera tillfällen i augusti hotade han att döda 24-åringen och skada hans familj.

Under hösten 2014 trappades konflikten upp och i december sökte 34-åringen och två andra män upp 24-åringen i en lägenhet  i centrala Linköping. Med en yxa försökte de hugga ihjäl den yngre mannen. Enligt åklagaren uppmanade den utpekade gängledaren de två andra att hugga 24-åringen med yxan. 

Åklagaren vill att de tre Black Cobra-medlemmarna i första hand döms för försök till mord. I andra hand att 34-åringen döms för anstiftan till brottet, eftersom det var han som bestämde när och var det skulle ske och när de skulle sluta slå. Bland bevisen finns ett videoförhör med 24-åringen och vittnen.

Den tredje mars i år hittades 24-åringen mördad på Slöjdgatan i centrala Linköping. Kort därefter häktades en av de som nu åtalats - misstänkt för mord. Den häktade är en 24-åring från Linköping. Ytterligare en man - en 28-åring - är häktad misstänkt för mord.

Polisen utreder även vilken roll 34-åringen haft i mordet. Men än har inget åtal väckts om mordet på Slöjdgatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista