Tiggare Foto: Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
Rickard Klerfors, biståndsansvarig på Hjärta till hjärta. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Rickard Klerfors, biståndsansvarig på Hjärta till hjärta. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Östergötland

Klerfors förordar skolinsatser i hemlandet

Rickard Klerfors, biståndsansvarig Hjärta till hjärta: "Förändra situationen i hemländerna"
1:22 min

Att EU-migranter tar sina barn ur skolan i hemlandet och försöker sätta dom i svensk skola oroar Hjärta till hjärtas biståndsansvarige Rickard Klerfors, stationerad i Linköping.

På DN Debatt skriver idag Klerfors tillsammans med regeringens utredare Martin Valfridsson att det är bättre att Sverige hjälper till med satsningar på skolväsendet i migranternas hemländer.

Rickard Klerfors menar att det finns två olika grupper med migranter i Sverige. Den största gruppen är den som är i landet tillfälligt och familjen inte har för avsikt att bosätta sig här. Den andra gruppen består av EU-medborgare som varit här under en längre tid.

Klerfors har själv mött familjer som varit i landet oavbrutet i 12 år. Att den gruppens barn är födda i Sverige och inte gått i skolan är oacceptabelt menar han.

– Vi kan inte ha en situation där personer växer upp i Sverige utan skolgång. Att då kunna göra en individuell bedömning från både skolans och socialtjänstens sida är väldigt viktig, säger Rickard Klerfors.

Men tyngdpunkten menar Rickard Klerfors måste ligga på att förändra situationen i hemländerna. Bilden är entydig.

– Jag har pratat med många migranter och organisationer som försöker hjälpa dem som kommit hit. Migranterna vill egentligen inte vara här, men de ser ingen annan lösning på att kunna försörja sig, säger Rickard Klerfors.

Slutsatsen är att Sverige ska satsa mer i hemländerna.

– Absolut, det ska innefatta både det offentliga Sverige men också det civila samhället, säger Rickard Klerfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".