Norrköping

EU-kritik mot Norrköpingsluften skapar förvirring

1:28 min

EU-kommissionen riktar kritik mot dålig luftkvalitet i flera svenska städer, bland dem Norrköping. Men kritiken möts av stor förvåning från både politiker och tjänstemän i Norrköping.

Enligt kommunens egna mätningar har inte gränsvärdena för partiklar i luften överskridits sedan 2009. Kommunalrådet Karin Jonsson (C) slår tillbaka kritiken:

– Vi har hört kritiken tidigare och jag är lika förvånad varje gång. Vi har jobbat med just partiklar i gatumiljön i Norrköping under flera års tid. Vad jag kan se har vi inte misskött oss, utan tvärtom, säger Karin Jonsson.

I en skrivelse från EU-kommissionen från den 18 juni riktas kritik mot Sverige för höga partikelhalter i luften - och Norrköping, Södertälje, Uppsala och Stockholm pekas ut i texten.

Även den tekniske direktören i Norrköping, Leif Lindberg, är mycket förvånad över det här:

– Jag är väldigt snopen utifrån att vi har sedan flera år tillbaka haft ordning på våra partikelhalter här i Norrköping. Sedan åtgärdsprogrammets början 2006 har vi arbetat med detta och sedan 2009 har vi haft ordning på våra siffror. Så det var lite häpnadsväckande, säger Leif Lindberg.

Linda Gårdfalk är sektionschef på Naturvårdsverket och har den samlade bilden av partikelutsläpp i Sverige, och hon stämmer in i förvåningen kring kritiken mot Norrköping

Men hon har en teori om hur det hela kan hänga ihop: 

– EU-kommissionen har delat in Sverige i olika zoner. I den zon som Norrköping tillhör finns det andra tätorter som på senare år haft problem med att de har överträtt gränsvärdena. Då inkluderas Norrköping i samma zon, säger Linda Gårdfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista