Premiär för en Midsommarnattsdröm i Vadstena

3:05 min

I morgon är det premiär för Shakespeare på Gräsgårdens uppsättning av en Midsommarnattsdröm i Vadstena. I föreställningen medverkar både professionella skådespelare och amatörer. 

Shakespeare på Gräsgården sätter upp en Midsommarnattsdröm eftersom den, enligt regissören Pontus Plænge, är en fantastisk historia. 

– Det är Shakespeares bästa komedi. Den är så bra därför att den är så fruktansvärt rolig, samtidigt som den innehåller massor med svärta och mänskliga situationer som är djupt berörande och igenkännbara, säger han. 

Föreställningen spelas på Gräsgården i Vadstena som inramas av klosterhotellet och Sancta Birgitta Klostermuseum.

– Det är en makalös plats. Det här föreställningen på den här platsen tror och hoppas jag ska bli något alldeles fantastiskt, både för oss som går upp på scenen och dem som sitter runt omkring, säger skådepelaren Maria Granhagen.

Maria Granhagen spelar Hermia som ställs inför att gifta sig med den man hennes pappa bestämmer, och om hon inte gör det kommer hon att bli dödad, eller så får hon gå i kloster. 

– Det är ett kloster som fortfarande är aktivt här. Vad är ett fritt val? Vad är kärlek? Att gifta sig med gud eller jesus. Systrarna är är ju gifta allihopa, och det hoppas jag och tror är väldigt lyckliga äktenskap, säger hon och fortsätter: 

– Men då tänka sig att tvingas in i någonting som en inte vill, det är högst aktuellt, tyvärr fortfarande, på alldeles för många platser, inklusive här, säger Maria Granhagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista