Sverige skickar tillbaka asylsökande till Ungern och Italien

1:44 min

Trots flyktingkaos i flera EU-länder avvisar Migrationsverket i Sverige många asylsökande tillbaka dit. Flera flyktingar skickas tillbaks till Ungern och Italien.

Enligt Dublinförordningen måste en asylsökandes ansökan prövas i det första EU-land den sökande kommer till. Familjen Azadi är asylsökande från norra Irak och kan komma att utvisas till Ungern. Men situationen i Ungern är helt ohållbar säger pappan i familjen.

Familjen flydde från Mosul i Norra Irak som i dag kontrolleras av terrorgruppen IS. Efter en lång resa genom flera europeiska länder stoppades de av polisen i Ungern. Hela familjen; mamma, pappa och två barn på 9 och 11 år fick sitta i arrest i två dagar. Efter att polisen registrerade personuppgifter och fingeravtryck släpptes de. Då valde de att fortsätta sin färd mot Sverige och sökte asyl här.

– Inte ens i Irak sätter man oskyldiga barn bakom lås och bom utan mat och vatten så jag vill aldrig tillbaka till Ungern, säger mamman i familjen.

Men sannolikheten är stor att Migrationsverket skickar tillbaka familjen till Ungern för att familjens ansökan ska prövas där. Hittills i år har verket beslutat att utvisa drygt 4000 asylsökande till andra EU-länder enligt Dublinförordningen. Migrationsverkets anser att länder som Ungern, där det har rått flyktingkaos de senaste dagarna, kan ta hand om asylsökande på ett bra sätt.

– Hittills så har vi inte fått någon stark rapport eller information från landet självt som säger att man inte uppfyller mottagandedirektivet eller Europakonventionen, säger Heléne Hedebris, stabsjurist på Migrationsverket.