Linköping

"Vi tar inte vara på den kompetens som finns"

2:12 min

Östsvenska handelskammarens och Q-gruppen har tagit fram en lista med kompetenta affärskvinnor, för att gynna ett jämställt styrelserum. Ett bra initiativ men tråkigt att det ska behövas en lista, tycker Azita Shariati, vd för Sodexo.

Östsvenska handelskammaren och Q-gruppen, som arbetar för jämställdhet i näringslivet, gjorde i våras en enkätundersökning för att se hur det stod till med jämställdheten i styrelserummen bland de större företagen i Östergötland.

Det visade sig då att bara 24 procent av ledamöterna i bolagsstyrelserna var kvinnor. Därför har man tagit fram en lista med kompetenta affärskvinnor som direkt skulle kunna kliva in i vilken bolagsstyrelse som helst.

Azita Shariati, vd för 9000 anställda på Sodexo i Sverige och Danmark, har av affärstidningen Veckans affärer utsetts till näringslivets mäktigaste kvinna 2015.

Hon brinner för jämställdhet och mångfaldsfrågor i näringslivet, och föreläser ofta om frågorna. Hon gör tummen upp för initiativet med listan, men tycker samtidigt att den inte borde behövas.

– Det är beklagligt att vi fortfarande 2015 måste ta fram listor för att visa att kompetenta kvinnor finns. Vi har många kompetenta kvinnor, men vi tar inte vara på den kompetens som finns. Samtidigt tycker jag att det är jättebra att man har tagit fram den här listan och kan bevisa att de här kvinnorna finns, säger Azita Shariati.