Norrköping

Wiechel (SD) stödjer fullt ut partiets beslut att bryta med SDU

2:50 min

Sverigedemokraternas partistyrelse klipper nu helt banden till ungdomsförbundet SDU efter gårdagens val av Jessica Ohlson till ny SDU-ordförande. Marcus Wiechel (SD), riksdagsledamot från Norrköping, stödjer helt brytningen.

Jessica Ohlson besegrade utmanaren Tobias Andersson, som har haft SD-ledningens stöd, med 44 röster av 85. SD:s partistyrelse var beredd och fattade snabbt beslutet om att bryta med förbundet. Marcus Wiechel menar att det egentligen var ungdomsförbundets delegater som själva fattade det beslutet igår:

- Partiet hade ju varit väldigt tydligt med hur man såg på det här, det här var deras val även om moderpartiet fattade själva beslutet.

Bakom brytningen ligger en lång konflikt, som bottnar i ideologiska skillnader enligt Wiechel:

- Delar av förbundsledningen i SDU vill vrida vår rörelse i radikal riktning, och det är åt motsatt håll mot vart partiet är på väg, säger Marcus Wiechel till P4 Östergötland.

Partiets verkställande utskott ska nu starta upp en ny ungdomsverksamhet, som får samma namn, Sverigedemokratisk ungdom. Men Jessica Ohlson säger att SDU kommer att inleda en rättsprocess om moderpartiet startar en ny

-Vi är fortfarande Sverigedemokraternas ungdomsförbund, det står i Sverigedemokraternas stadgar, säger hon.